Projectaanvraag
Aanvraagprocedure en beoordeling projecten
Aanvraagprocedure
Als je een projectidee hebt, neem dan contact op met de Business Developer in jouw regio om het idee te bespreken. De volgende stap bestaat uit het invullen van een aanmeldformulier. De Business Developer is degene die het voorstel aanmeldt bij het kernteam, waarna het kernteam een advies zal uitbrengen. Ook zorgt de Business Developer (BD) voor publicatie van het idee op de website van KCNL zodat andere partijen de kans krijgen om hier op aan te haken.
Nu kan het idee verder worden uitgewerkt in de vorm van een projectplan en het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met betrokken partners. Als dat is gebeurd kan het definitieve aanmeldformulier, voorzien van alle benodigde handtekeningen, worden ingevuld. Het gehele pakket kan nu via de BD ter beoordeling en goedkeuring worden voorgelegd aan de programmamanager en de
stuurgroep, voor een finaal akkoord.
Dan vindt terugkoppeling plaats naar de aanvrager cq. beoogde projectleider.
Samenwerkingsovereenkomsten
Er zijn twee typen samenwerkingsovereenkomsten:
- Tweepartijen Project samenwerkingsovereenkomst en machtiging
- Meerpartijen Project samenwerkingsovereenkomst en machtiging
Lees meer
In geval van de meerpartijen samenwerkingsovereenkomst wordt één overeenkomst afgesloten waar het gehele consortium aan gebonden is. Een tweepartijen overeenkomst wordt afgesloten tussen de penvoerende instelling en elk van de partners.
Soms heeft het voordelen om te kiezen voor een tweepartijen overeenkomst, bijvoorbeeld als het niet haalbaar blijkt om de tekst door alle partners ondertekend te krijgen. In principe staat het de projectleider vrij om te kiezen voor een tweepartijen dan wel meerpartijen overeenkomst.
Tijdpad
Projectvoorstellen kunnen het gehele jaar door worden ingediend, maar beoordeling van de voorstellen vindt jaarlijks plaats op een aantal vaste momenten. Het tijdpad voor projectaanvragen in 2019 is als volgt:
- Projecten indienen uiterlijk 14 juni, 23.59 uur → Besluit stuurgroep circa 2 weken later
- Projecten indienen najaar: datum wordt nog bekendgemaakt
Beoordeling en Prioriteitstelling
De beoordeling van de projectaanvragen wordt onder verantwoordelijkheid van de programmamanager van het KCNL opgesteld. De programmamanager beoordeelt tezamen met een ander lid van het Kernteam de aanvraag op de vooraf vastgestelde criteria. Na positief advies van de programmamanager zal de projectaanvraag ter goedkeuring aan de stuurgroep worden voorgelegd. De Stuurgroep neemt het finale besluit.
Alleenprojecten die rechtstreeks bijdragen aan de missie én passen binnen de visie en ambities van het KCNL komen voor financiering in aanmerking. Om de missie en ambities van het KCNL te realiseren wordt er in publiek privaat samenwerkingsverband verschillende typen projecten gezocht binnen één van voorgenoemde thema’s.
De beoordeling vindt in drie stappen plaats:
Ontvankelijkheid van het projectvoorstel
Een project wordt eerst beoordeeld op ontvankelijkheid. Indien niet wordt voldaan aan één of meer van de ontvankelijkheidscriteria, kan de indiener worden uitgenodigd om hierop een toelichting te geven, alvorens verdere beoordeling plaatsvindt. Een project is ontvankelijk indien het:
- Past binnen de doelstellingen van het business plan KCNL (zie hoofdstuk 1 Het KCNL)
- Een consortium is (HBO en/of MBO en werkveldpartijen betrokken incl. onderbouwing)
- Voldoet aan de proces en vormvereisten (aanmeldingsformulier KCNL in Kernteam ingediend en gepubliceerd op de website KCNL, projectplan, samenwerkingsplan)
Inhoudelijke beoordeling van het projectvoorstel
Voor de projecten die ontvankelijk zijn, vindt een inhoudelijke beoordeling plaats. Onderstaand zal worden beoordeeld of het project voldoende kwaliteit en profilering heeft. Indien op alle onderdelen voldoende wordt gescoord, wordt het voorstel van een positieve beoordeling voorzien. De overall kwaliteit van het project zal de basis zijn voor de prioritering van projecten in de toekenning van subsidie. De onderdelen waarop het projectplan wordt beoordeeld zijn de volgende:
- Doelstelling
- Vraagarticulatie
- Beoogde resultaten
- Consortium
- Uitvoering en beheer (o.a. een sluitende meerjarenbegroting)